Valikko Sulje

Venyttelyn tarkoituksena on pidentää supistuneita lihaksia ja auttaa niitä palautumaan kuormituksesta sekä rentoutumaan. Venyttely palauttaa lihaksen lepopituuteensa ja edistää aineenvaihduntaa. Säännöllinen venyttely auttaa pitämään nivelet vetreinä ja saattaa vähentää nivelvaivojen syntymistä myöhemmällä iällä. Venyttely on osa lihashuoltoa ja sen avulla pyritään ennaltaehkäisemään vammojen syntyä.

Venyttelyliikkeet kannattaa tehdä hitaasti ja tasaisesti, jottei synny kudosvaurioita. Venyttelyasennon tulee olla tasapainoinen ja mahdollisemman helppo, jotta ei synny turhaa lisäjännitystä. Ääriasennossa lihaksessa saattaa tuntua arkuutta, mutta sietämätöntä kipua venytys ei kuitenkaan saa aiheuttaa.

Jos tavoitteena on liikkuvuuden parantaminen kannattaa viikkoon mahduttaa 1-2 omaa liikkuvuusharjoitetta. Tällöin kannattaa venytellä rauhallisesti koko vartalon kaikki päälihasryhmät pitkillä venytyksillä. Sopiva venytyksen kesto on puolesta minuutista useampaan minuuttiin (30-120 sekuntia) tai lyhyempiä 10-30 sekunnin venytyksiä useita peräkkäin niin, että yhteensä aika olisi yli minuutin.