Valikko Sulje

Asioita mitä hoidan akupunktiolla

KIPU krooninen, akuutti

Kivunhoitoon akupunktio on hyvin soveltuva vaihtoehto. Kivunhoidossa yleensä käytän triggerpisteitä neulojen paikkoina.

LIHASKIREYS

Esimerkiksi noidannuolien ja muiden lihaskramppien hoitoon.

MIGREENI

Migreenin hoitoa akupunktiolla teen tilanteesta ja migreenistä riippuen joko meridiaania tai triggereitä hyödyntäen. Meridiaani- ja triggerpisteiden paikat ovat hyvin usein samoja.

STRESSI

PAHOINVOINTI

VIEROITUSOIREET

ALLERGIA esim. siitepöly

ASTMA

TINNITUS

Mitä akupunktio on?

  • Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomenetelmä.
  • Akupunktiohoidossa asetetaan neuloja tarkkaan määritettyihin pisteisiin.
  • Se juontaa latinan sanoista ’acus’ = neula ja ’puncture’ = pistää.
  • Kaivauslöydöistä on päätelty että, akupunktiota on harjoitettu Kiinassa jo ainakin 7000—9000 vuoden Alun perin neuloina käytetty teräviä kiviä ja luita.
  • 4000 vuotta sitten Keisari Fu Xi, Yin-Jang opein.
  • 1200-1300 Mongolit alkoi käyttää.
  • 1600 Jesuiitat.
  • 1600-1700 akupunktio tuli Eurooppaan.
  • 1900 Suomeen. Laajemmin lääkärikunnan käyttöön vasta 1970-luvulla. Vuonna 1975 lääkintöhallitus totesi akupunktion lääketieteelliseksi fysikaaliseksi hoitomenetelmäksi.

Länsimainen tapa, kivun hoitoa

Moderni tiede selittää akupunktion neulojen pistelyksi, joka aktivoi hermostoa vapauttamaan kemikaaleja lihaksistossa, selkäytimessä ja aivoissa. Nämä kemikaalit joko estävät kivun tunnetta tai laukaisevat toisten kemikaalien ja hormonien vapautumisen, mikä vaikuttaa puolestaan kehon omaan sisäiseen säätösysteemiin.

Akupunktion aikaansaama parantunut energia ja biokemiallinen tasapaino kiihdyttävät kehon luonnollista parantumismahdollisuutta, sekä edistävät sen fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Mitään lääkeaineita neuloissa ei käytetä, vaan pelkkä neulaärsytys saa aikaan reaktion.

Useimmat asiakkaat tuntevat vain vähän kipua, sillä hetkellä kun neula pistetään. Toiset eivät tunne kipua lainkaan. Kun neulat on asetettu paikalleen kipua ei enää tunne. Akupunktioneulat ovat hyvin ohuita ja kestäviä ja ne ovat valmistettu ruostumattomasta teräksestä.

Itse pistäminen ei ole läheskään niin kivulias toimenpide kuin esim. verikokeen otto. Akupunktioneulat ovat kertakäyttöisiä, joten riskiä saada tartuntaa ei ole.

”Jos sinulla on päänsärkyä, laita tikku varpaankynnen alle ja potkaise seinään -Ei koske enää päähän” 

Itämainen tapa, ihmisen kokonaisuutta hoitava

Perinteinen kiinalainen akupunktio-oppi, on oppi yksilön ja ympäristön suhteesta. Kaiken perustana on qi eli energia. Qi kulkee säännöllisiä ratoja pitkin kehossa ja ihon pinnassa. Akupunktioteoriassa nämä radat määritellään meridiaaneiksi.

Meridiaanit ovat eräänlaisia reittejä, jotka virtaavat läpi kehon raviten kudoksia. Ne yhdistävät ihmiskehon orgaaniseksi kokonaisuudeksi, kuljettavat verta ja energiaa sekä säätelevät yiniä sekä jangia, eli toisiaan täydentäviä voimia, pitäen koko kehon toiminnot suhteellisen tasapainossa.

Kiinalaisen teorian mukaan ihminen on terve, kun energia kulkee kanavissa vapaasti ja sitä on tarpeeksi. Oireet syntyvät energiakierron häiriintymisestä tai vähyydestä. Akupisteet ovat sellaisia kohtia kehossa, joiden kautta energiaa voidaan siirtää kehoon. Erilaisiin ongelmiin voidaan vaikuttaa pistämällä enimmäkseen meridiaaneilla sijaitsevia akupisteitä neuloilla.